10 tips voor een stage in het buitenland

Voordat je kunt beginnen aan een stageplek in het buitenland moet je je goed voorbereiden. De 10, not-to-forget, handige, interesante en toe te passen tips voor een stageplek in het buitenland.

Heb je een stageplaats gevonden? Zorg dat deze wordt goedgekeurd door de stagecoördinator van jouw opleiding. Het is daarbij belangrijk dat het werk of het onderzoek dat je gaat doen aansluit bij het studieniveau van je opleiding. De begeleiding van het stagebedrijf moet ook voldoen aan de eisen van je opleiding.

Dan weten beide partijen precies waar ze aan toe zijn. Je kunt dit vastleggen in een stageovereenkomst of stagecontract. Hierin staat wat je gaat doen, wie je gaat begeleiden, hoeveel uur je gaat werken, wat je eventuele stagevergoeding is, of je recht hebt op reis- en onkostenvergoeding en hoeveel vakantiedagen je hebt.

Als je tijdelijk in het buitenland stage loopt en je studiefinanciering wilt behouden, moet je als voltijdstudent ingeschreven staan aan een Nederlandse universiteit of hogeschool. De stage in het buitenland moet deel uitmaken van je Nederlandse opleiding.

Het is aan te raden om je huidige adres te veranderen in het adres waar je in het buitenland gaat verblijven, zodat je een uitwonende beurs krijgt. Het is mogelijk om je Studenten OV-chipkaart tijdelijk stop te zetten tijdens je stage in het buitenland. In ruil hiervoor krijg je een vergoeding per maand. Meer informatie op de website van DUO.

Het regelen van een visum kan tijd kosten. Zorg dat je ruim van tevoren de benodigde documenten hebt om het visum aan te vragen en dat je over het juiste visum beschikt. Het is aan te raden gebruik te maken van tussenpartijen welke ervaring hebben met het aanvragen van het juiste visum.

Tijdens je reis en stage kunnen vervelende dingen gebeuren. Je bagage raakt zoek of je camera wordt gestolen bijvoorbeeld. Op zulke momenten is een reisverzekering wel zo prettig. Check of de reisverzekering ook je werkzaamheden op je stageplaats in het buitenland dekt, zoals de reisverzekering van OHRO.

Voor sommige landen zijn inentingen aanbevolen. Neem geen risico en laat je altijd inenten! De website vaccinatiesopreis.nl geeft per land een goed overzicht van de benodigde vaccinaties.

Neem contact op met je bank om te bepalen of je Nederlandse bankpas werkt in het land waar je stage gaat lopen. Vaak is deze in niet-Westerse landen (nog) niet overal te gebruiken. Mocht dit het geval zijn, zorg dan voor een creditcard of andere betaalmiddelen. ZIe ook: Betalen in China

Vaak is het mogelijk om een deel van de kosten voor jouw studie, stage of onderzoek in het buitenland te financieren met een beurs of een bijdrage uit een van de vele fondsen die er zijn. Check de website van BeursOpener, om te bepalen of je in aanmerking komt voor een beurs.

Het is aan te raden een lijst op te stellen met handige adressen van het land waar je stage gaat lopen. Noteer op de lijst bijvoorbeeld adressen van consulaten, ambassades en medische posten, maar ook het adres van je stageplek en leuke bezienswaardigheden.

Stage lopen in het buitenland betekent in contact komen met een andere cultuur. Dat is een verrijking, maar tegelijkertijd ook een confrontatie met andere gewoonten en gebruiken. Zo wordt bijvoorbeeld de Nederlandse “directe” benadering in sommige landen niet altijd op prijs gesteld. Bereid je goed voor op de gebruiken en gewoonten van het land waar je stage gaat lopen, zodat je ongemakkelijke situaties kunt voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven − vijf =