Mister China ontvangt veel vragen over geldzaken in China. “Is het mogelijk mijn Nederlandse / Belgische bankpas in China te gebruiken?” en “Welke betaalpassen zijn bruikbaar in China?”. In deze post een overzicht van ervaringen en tips met betrekking tot betalen in China.
Creditcards en Maestro

Op basis van diverse fora en onze eigen ervaringen, is het bij elke Chinese bank mogelijk met een creditcard geld op te nemen. Echter Nederlandse en Belgische bankpassen met een Maestro logo, zijn niet overal bruikbaar. Een andere optie is het gebruik van travelercheques of contant geld (Dollars of Euro’s), omdat zich vrijwel op elke hoek van de staat een bank bevindt waar je de cheques of je contant geld kan omwisselen.

GWK Cash Passport

Een andere mogelijkheid is het GWK Cash Passport. Het Cash Passport biedt de veiligheid van travellers cheques, maar dan met meer gemak. Je kunt, voordat je vertrekt, geld op uw kaart zetten, zodat je bij meer dan 2 miljoen geldautomaten overal ter wereld veilig en gemakkelijk geld kunt opnemen. Bovendien kun je met de kaart ook wereldwijd in winkels en restaurants betalen.
Zie voor meer info: GWK Travelex Cash Passport

Openen lokale bankrekening

Mocht je een langere tijd in China verblijven, raden we je aan om een lokale rekening te openen. Het openen van een rekening is gratis en de maandelijkse kosten van de rekening zijn te verwaarlozen. Uiteraard dien je een paspoort te tonen en een minimum eerste inleg te storten.


  • http://www.facebook.com/people/Rob-Groeneweg/1433769694 Rob Groeneweg
    Mijn ervaring – zeker in de grote steden – is dat je met de Nederlandse bankpassen (Maestro) bij de geldautomaten van de grote banken zoals Bank of China, Construction Bank, HSBC etc. gewoon kunt pinnen tot het gebruikelijke maximum. Met creditcards geld opnemen is duur. In de westerse 4 en 5 sterrenhotels kun je vrijwel altijd contante Euros wissel in RMB. Hoe dit bij de Chinese 4 en 5 sterrenhotels is weet ik niet. Betalen met creditcards lukt ook wel in de bekende hotels en grotere (duurdere) restaurants. Maar over het algemeen is cash nog steeds King in China.
  • Anonymous
    Bedankt voor het delen van je ervaring Rob!
  • http://www.facebook.com/people/Rob-Groeneweg/1433769694 Rob Groeneweg
    Nog even een aanvulling op mijn eerdere reactie. Geldautomaten vind je ook van in de lobbies van grote (westerse) 4 en 5 sterrenhotels. Dat is wel zo veilig pinnen. Ook moet je goed opletten dat geen valse briefjes van voornamelijk 100 RMB in je handen gedrukt krijgt. Als je met 100 RMB betaald wordt dit van alle kanten bekeken en betast. Ik heb wel eens geprobeerd een vals hondertje kwijt te raken in een stapel geld, maar het werd er feilloos uitgepikt. Deze valse biljetten voelen meestal gladder aan. Anderen die een vals 100 RMB biljet hebben proberen dit vaak in de handen van toeristen te stoppen.

One Reply to “Betalen in China”

Comments are closed.