Voordat je kunt beginnen aan een stageplek in het buitenland moet je je goed voorbereiden. De 10, not-to-forget, handige, interesante en toe te passen tips voor een stageplek in het buitenland.
1. Zorg dat je stageplaats aan de eisen van je opleiding voldoet

Heb je een stageplaats gevonden? Zorg dat deze wordt goedgekeurd door de stagecoördinator van jouw opleiding. Het is daarbij belangrijk dat het werk of het onderzoek dat je gaat doen aansluit bij het studieniveau van je opleiding. De begeleiding van het stagebedrijf moet ook voldoen aan de eisen van je opleiding.

2. Zorg dat de afspraken tussen jou en het stagebedrijf duidelijk zijn

Dan weten beide partijen precies waar ze aan toe zijn. Je kunt dit vastleggen in een stageovereenkomst of stagecontract. Hierin staat wat je gaat doen, wie je gaat begeleiden, hoeveel uur je gaat werken, wat je eventuele stagevergoeding is, of je recht hebt op reis- en onkostenvergoeding en hoeveel vakantiedagen je hebt.

3. Update je gegevens bij de IB-groep DUO

Als je tijdelijk in het buitenland stage loopt en je studiefinanciering wilt behouden, moet je als voltijdstudent ingeschreven staan aan een Nederlandse universiteit of hogeschool. De stage in het buitenland moet deel uitmaken van je Nederlandse opleiding.
Het is aan te raden om je huidige adres te veranderen in het adres waar je in het buitenland gaat verblijven, zodat je een uitwonende beurs krijgt. Het is mogelijk om je Studenten OV-chipkaart tijdelijk stop te zetten tijdens je stage in het buitenland. In ruil hiervoor krijg je een vergoeding per maand. Meer informatie op de website van DUO.

4. Regel je visum ruim van tevoren

Het regelen van een visum kan tijd kosten. Zorg dat je ruim van tevoren de benodigde documenten hebt om het visum aan te vragen en dat je over het juiste visum beschikt. Het is aan te raden gebruik te maken van tussenpartijen welke ervaring hebben met het aanvragen van het juiste visum.

5. Zorg voor een goede (reis)verzekering

Tijdens je reis en stage kunnen vervelende dingen gebeuren. Je bagage raakt zoek of je camera wordt gestolen bijvoorbeeld. Op zulke momenten is een reisverzekering wel zo prettig. Check of de reisverzekering ook je werkzaamheden op je stageplaats in het buitenland dekt, zoals de reisverzekering van OHRO.

6. Laat je inenten

Voor sommige landen zijn inentingen aanbevolen. Neem geen risico en laat je altijd inenten! De website vaccinatiesopreis.nl geeft per land een goed overzicht van de benodigde vaccinaties.

7. Check of je bankpas in het buitenland gaat werken

Neem contact op met je bank om te bepalen of je Nederlandse bankpas werkt in het land waar je stage gaat lopen. Vaak is deze in niet-Westerse landen (nog) niet overal te gebruiken. Mocht dit het geval zijn, zorg dan voor een creditcard of andere betaalmiddelen. ZIe ook: Betalen in China

8. Check of je in aanmerkingen komt voor een studiebeurs

Vaak is het mogelijk om een deel van de kosten voor jouw studie, stage of onderzoek in het buitenland te financieren met een beurs of een bijdrage uit een van de vele fondsen die er zijn. Check de website van BeursOpener, om te bepalen of je in aanmerking komt voor een beurs.

9. Stel een lijst op met handige adressen

Het is aan te raden een lijst op te stellen met handige adressen van het land waar je stage gaat lopen. Noteer op de lijst bijvoorbeeld adressen van consulaten, ambassades en medische posten, maar ook het adres van je stageplek en leuke bezienswaardigheden.

10. Hou rekening met cultuurverschillen

Stage lopen in het buitenland betekent in contact komen met een andere cultuur. Dat is een verrijking, maar tegelijkertijd ook een confrontatie met andere gewoonten en gebruiken. Zo wordt bijvoorbeeld de Nederlandse “directe” benadering in sommige landen niet altijd op prijs gesteld. Bereid je goed voor op de gebruiken en gewoonten van het land waar je stage gaat lopen, zodat je ongemakkelijke situaties kunt voorkomen.


  • Pingback: Tweets die vermelden 10 tips voor een stage in het buitenland | Mister China — Topsy.com
  • Ronald
    Het is zeker belangrijk om je goed voor te bereiden voor je op stage gaat. Een goede aanvulling op het artikel is het artikel op ReisverzekeringBlog.nl. Voor dit artikel kijk hier: http://www.reisverzekeringblog.nl/stage-lopen-buitenland